Onze Collectie

Op dit moment hebben wij zo’n ruim 15.200 objecten in onze collectie, wat ons tot het grootste Speelgoedmuseum maakt van heel Nederland!
Wij hebben vele verschillende objecten in ons beheer. Van een hele oude goocheldoos uit ca. 1880 en een zeldzame Heubach pop van Juliana uit 1912, tot het nieuwere Playmobil® en Fisher-Price® speelgoed en rijdende miniatuur treinen. Ook vind je er speelgoed van de bekende Nederlandse fabrikanten zoals Mobaco, OKWA, Nooitgedagt en ADO.
Je kunt bij ons echt van alles (her)ontdekken in het mooie museum want de collectie is een verzameling speelgoed vanaf ca. 1800 t/m het heden.
Ons meest bijzondere collectiestuk? Dat is onze houten draaimolen, buiten op het speelplein. Deze carrousel komt uit ca. 1930 en is in 1995 aangeschaft door ons museum. Hij wordt liefdevol onderhouden door onze vrijwilligers. Ieder uur kun je een gratis ritje maken op deze antieke carroussel, ongeacht of je nu jong of oud bent.  

Onze topstukken

Wij zijn iedereen die ons geholpen heeft met het schenken en het behouden van het speelgoed erg dankbaar. Er zijn te veel schenkingen geweest om iedereen hier persoonlijk te bedanken.
Er zijn echter twee schenkingen die in het bijzonder aandacht verdienen, omdat zij een onmisbaar deel van onze collectie vormen. De eerste is de verzameling van Mevrouw Roos-Enk (1912-1996). Zij heeft tijdens haar leven prachtige poppen, poppenhuizen en -inventarissen bijeengebracht. Na haar overlijden hebben haar kinderen de verzameling overgedragen aan ons museum.
Onze tweede schat is het legaat van Van Hall-Sluyter. Dit echtpaar verzamelde samen antiek speelgoed, poppen en poppenattributen. Ze kwamen graag bij ons op bezoek en besloten om hun gehele verzameling aan ons na te laten.