Steun het museum

Doe mee en steun! word vriend, sponsor of vrijwilliger

Speelgoedmuseum Roden is een organisatie met een kleine professionele staf en een grote groep bevlogen vrijwilligers. We bestaan dankzij subsidie van de gemeente Noordenveld en steun van donateurs en fondsen. Iedere gift, groot of klein heeft een enorme impact op het museum en de maatschappelijke doelen die wij nastreven. Wij kunnen niet zonder uw hulp!  Doneer hier eenmalig: 10/ 20 of 50 euro of vul een bedrag in. 

 

donaties collectie

Speelgoed doneren

Heeft u speelgoed van vroeger of nu dat u wilt doneren? We hebben helaas geen aankoopbudget maar wij bewaren uw speelgoed graag voor volgende generaties.

 Onze depots liggen aardig vol dus wij moeten helaas keuzes maken over wat we kunnen aannemen. We zijn op het moment vooral op zoek naar speelgoed uit de periode tussen 1980 en 2010. Denk hierbij aan LEGO, Fabuland, Playmobil, Monchichi aapjes, My Little Pony, Popples, Action Man, Marvel, Polly Pocket, Barbie en computerspellen zoals Nintendo en Atari. Is het compleet en in goede staat? Stuur dan een e-mail met foto naar onze conservator: A.zijderveld@speelgoedmuseumroden.nl.

vrienden museum

Onze vrienden vormen het hart van ons museum. Dankzij onze vrienden kunnen we het museum openhouden, vernieuwen en mooie activiteiten voor een brede doelgroep organiseren. Als u al vriend bent dan danken wij u hartelijk  voor uw steun. Wilt u onze nieuwe vriend worden? 

Voor 30 euro per jaar bent u al vriend van ons museum met 2 personen.
Voor 30 euro per jaar bent u al vriend van ons museum met 1 volwassene en maximaal 2 kinderen.
Voor 40 euro per jaar bent u al vriend van ons museum met 2 volwassenen en 2 kinderen. Voor ieder extra kind betaald u 5 euro extra.

Als vriend ontvangt u

 • altijd gratis toegang tot het speelgoedmuseum.
 • 10% korting in onze winkel en in de horeca.
 • Een nieuwsbrief met vriendennieuws.
 • Een keer per jaar organiseren wij een speciale vriendendag met een speciale ontvangst en een kijkje achter de schermen.

Wilt u meer doen?

Word dan VIP vriend voor 10 euro meer per jaar. Onze Vip vrienden krijgen naast de bestaande vriendenvoordelen:

 • Uitnodigingen voor alle feestelijke openingen en extra korting op alle activiteiten.
 • Een gratis kopje koffie, thee of glaasje ranja in de horeca bij uw eerste bezoek aan het museum.

 

sponsoring

Speelgoedmuseum Roden is al meer dan 50 jaar onlosmakelijk verbonden met Roden. Vrijwilligers en medewerkers van het museum bieden bezoekers al jarenlang positieve herinneringen aan het museum en Roden. Wij zetten Roden positief op de kaart en trekken rond de 18.000 bezoekers per jaar uit heel Nederland. We gaan de komende jaren investeren in het museum om een nog groter en breder publiek het museum en Roden te laten bezoeken. Met uw bijdrage helpt u ons het museum te behouden voor de toekomst. In ons vernieuwde museum zetten we straks in op het belang en het plezier van spelen en creativiteit. We blijven en versterken onze maatschappelijke rol voor de gemeenschap met onze dagbesteding en als re-integratie en opleidingsplaats. We zetten ons in voor speciale doelgroepen die normaal niet zo snel naar het museum komen, zoals bezoekers met een beperking of klanten van de voedselbank. Help ons om onze doelen te realiseren en zet u in voor ons museum en de gemeenschap in de gemeente Noordenveld en omgeving.

Word Sponsor

Word net als andere bedrijven en donateurs die ons museum een warm hart toedragen, sponsor van ons museum voor 300 euro per jaar. Wat bieden wij u hiervoor?

 • – De relatie met het museum versterkt uw bedrijf en uw relatie met de gemeenschap.
 • – U krijgt uitnodigingen voor alle openingen en activiteiten voor 4 personen.
 • – Een speciale rondleiding door ons museum voor 4 personen
 • – Vermelding van uw bedrijf op onze website.

Hoofdsponsor

In overleg is het ook mogelijk om hoofdsponsor te worden.  We gaan met u in gesprek over de mogelijkheden. De volgende opties zijn mogelijk.

 • – Vip ontvangst bij alle openingen en activiteiten.
 • – 100 vrijkaarten voor uw medewerkers en relaties. Eventueel is in overleg een speciale openingsdag mogelijk voor uw bedrijf met een rondleiding achter de schermen.
 • – Vermelding op onze website als hoofdsponsor.
 • – Vermelding in ons museum op de ontvangstmuur in ons vernieuwde museum als hoofdsponsor.

Eenmalig sponsor

Eenmalig sponsoren zowel financieel of materieel voor onze verbouwing is natuurlijk ook zeer welkom. Neem contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken. Het volgende is mogelijk

 • – Een speciale plek voor uw bedrijf in ons vernieuwde museum met ingang van 2025.
 • – Sponsoring van een expositie activiteit of onderdeel van onze collectie.

Belastingvoordeel

Voor donateurs van culturele ANBI’s geldt een extra giftenaftrek. Particulieren mogen in hun aangifte inkomstenbelasting een gift aan een culturele ANBI vermenigvuldigen met 1,25 en als gift aftrekken. Ondernemingen die onder de vennootschapsbelasting vallen, mogen 1,5 keer het bedrag van een dergelijke gift aftrekken in de aangifte vennootschapsbelasting.

Wilt u ons sponsoren?

Neem contact met ons op. We staan altijd open voor nieuwe samenwerkingen . Bel of mail om de mogelijkheden te bespreken met:

Jantina van der Broek Directeur-bestuurder Speelgoedmuseum Roden.
mail: j.vanderbroek@speelgoedmuseumroden.nl
telefoon: 050-5018851
en geef aan dat u interesse hebt in sponsoring.

 

subsidiegevers

Ons museum ontvangt subsidie van de gemeente Noordenveld. Dankzij deze subsidie zijn wij in staat om onze unieke collectie te tonen aan het publiek en activiteiten voor een brede doelgroep te organiseren. Een belangrijk deel van de exploitatie wordt gefinancierd door de gemeente. Daarnaast ontvangen wij nog een bijdrage voor de coördinatie van de Erfgoedkoepel Roden en op aanvraag voor incidentele activiteiten die bijdragen aan de leefbaarheid. De gemeente is eigenaar van ons pand en zorgt voor beheer en onderhoud van ons monumentale museum.

De Provincie Drenthe en de gemeente Noordenveld hebben steun geboden in Coronatijd.

fondsen

Zonder incidentele bijdragen van fondsen kan ons museum niet bestaan. Wij hebben de afgelopen jaren bijdragen ontvangen van onder meer het VSB fonds, het Fonds voor Cultuurparticipatie, het Mondriaanfonds, het Prins Bernard Cultuurfonds, stichting het Roode- of burgerweeshuis en het Kickstart cultuurfonds voor het realiseren van exposities en als Coronasteun.

Met grote dank aan het Mondriaanfonds konden wij voor 2 jaar een erfgoedstarter aannemen als collectiemedewerker. Deze hebben wij inmiddels vast in dienst genomen. Ook in 2024 zal er bij ons een nieuwe erfgoedstarter aan het werk gaan voor een periode van twee jaar. 

Dankzij ruimhartige steun van de Rabobank hebben wij een groot deel van de plankosten voor onze nieuwe vaste presentatie kunnen financieren.

Voor de vernieuwingsplannen van ons museum hebben wij inmiddels een genereuze bijdrage  ontvangen vanuit de regeling Erfgoedinnovatie van het Mondriaanfonds. De provincie Groningen heeft een subsidie toegekend voor de toekomstige vernieuwing van de museumwinkel.

 

schenkingen en legaten

Dankzij uw schenking of legaat kan het museum blijven bestaan en toekomstige generaties in aanraking brengen met onze prachtige collectie en het belang van spelen onder de aandacht brengen. Wij zetten uw schenking in voor onze organisatie, mooie exposities en activiteiten voor kinderen, ouderen en speciale doelgroepen. Ons museum bestaat al meer dan 50 jaar en is een begrip in het Noorden. Veel mensen herinneren zich hun eerste bezoek aan het museum. We vervullen daarnaast een belangrijke maatschappelijke functie voor onze collega’s van de dagbesteding en onze vrijwilligers. Wij willen de komende jaren met uw hulp onze maatschappelijke functie verder uitbreiden.

ANBI

U kunt het speelgoedmuseum helpen door ons in uw testament op te nemen of door het doen van een schenking. Wij beschikken over een culturele ANBI-status en zijn door de fiscus geheel vrijgesteld van successierechten en schenkingsrecht. Dit kan in veel gevallen interessante fiscale voordelen opleveren. Daarnaast bestaat een groot deel van onze unieke collectie uit bijzonder speelgoed van bevlogen verzamelaars. Wij komen graag met u in contact als u uw speelgoedverzameling aan ons wilt nalaten.

Wilt u meer weten over schenken of nalaten aan ons museum of bent u benieuwd wat de mogelijkheden voor uw situatie zijn? Bel of mail met:

Jantina van der Broek Directeur-bestuurder Speelgoedmuseum Roden.
mail: j.vanderbroek@speelgoedmuseumroden.nl
telefoon: 050-5018851
en geef aan dat u meer wilt weten over schenken.

vrijwilligers

Van balie- en horeca medewerkers tot gidsen en collectiemedewerkers. Onze vrijwilligers geven hun tijd, passie en kennis aan het speelgoedmuseum en zorgen zo voor mooie en waardevolle ervaringen voor onze bezoekers. Op het moment hebben we meer dan 50 vrijwilligers met verschillende leeftijden achtergronden en expertise.  Medewerkers blijven vaak jarenlang aan ons verbonden en beleven veel plezier in hun werkzaamheden. Onze museum familie wordt nog steeds groter en wij willen dat vrijwilligers zich bij ons thuis voelen. We zoeken nieuwe enthousiaste vrijwilligers voor de volgende functies: 

 • Secretariaat medewerker
 • Gastvrouwen/heren voor baliewerkzaamheden
 • Museum cafémedewerk(st)ers voor ‘lichte’ horecawerkzaamheden voor met name de weekenden.
 • Oproepkrachten die af en toe willen invallen. (schoonmaak, balie, horeca)
 • Rondleiders en museumdocenten
 • Collectiemedewerkers
 • Begeleiding van activiteiten in weekenden, vakanties en op feestdagen

Wij bieden:

– een gezellige werksfeer
– een inwerkprogramma
– een jaarlijks vrijwilligersuitje
– opleidingsmogelijkheden voor bijvoorbeeld BHV of rondleider
– de mogelijkheid om werkervaring op te doen
– veel waardering

Enthousiast geworden? Neem contact met ons op voor een kennismakingsgesprek:
Via de contact pagina.